Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

81 İlde Kent Peyzajına Doğal Dokunuş: Bitki Rehberleri Projesi Başladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye’nin 81 ilinde “Kent

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye’nin 81 ilinde “Kent Peyzajında Kullanılabilecek Doğal Odunsu Bitki Rehberleri Projesi”ni hayata geçiriyor. Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Davutpaşa Kampüsü’nde düzenlenen “Bitki Rehberleri Protokolü İmza Töreni ve Tanıtım Toplantısı”nda konuşan Bakan Yardımcısı Fatma Varank, projenin iklim değişikliğine dirençli, doğayla uyumlu ve estetik kentler oluşturma yolunda önemli bir adım olduğunu vurguladı. Proje, yerel odunsu bitki türlerini kayıt altına alarak şehirlerin çevresel direncini artırmayı ve karbon tutulumunu desteklemeyi hedefliyor.

İklim Değişikliğine Karşı Sürdürülebilir Peyzaj

Bakan Yardımcısı Varank, iklim değişikliğinin etkilerinin Türkiye’de de hissedildiğine dikkat çekerek, şehirleşme politikalarının ve yeşil alan planlamalarının bu yeni gerçekliklere göre şekillendirilmesi gerektiğini belirtti. “Kent Kimliğini Yansıtacak ve İklim Değişikliğine Uyum Sağlayacak Odunsu Bitki Rehberleri Projesi” ile yerel koşullara uygun, az su tüketen ve dayanıklı bitki türlerinin kullanılarak su tasarrufu sağlanacağını, kent ekosistemlerinin destekleneceğini ve görsel olarak güçlü peyzajlar oluşturulacağını ifade etti. Varank, “Bu bitkilerle karbon tutulumunu artırarak şehirlerimizin çevresel direncini güçlendireceğiz” dedi.

81 İl İçin Özel Rehberler

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje, Türkiye’nin dört bir yanındaki yerel odunsu bitki örtülerini iklim ve ekolojik özelliklere göre kayıt altına alıyor. YTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Var liderliğinde, 24 üniversiteden 55 uzmanın yer aldığı ekip, 81 il için özel bitki rehberleri hazırlıyor. İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 22 ilin rehberleri tamamlanırken, kalan 59 ilin rehberlerinin 2025 sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor. Toplamda 81 kitaplık bir seri oluşturulacak.

Üniversite-Kamu İşbirliği

YTÜ Rektörü Prof. Dr. Eyüp Debik, projenin üniversite-kamu işbirliğinin en başarılı örneklerinden biri olduğunu vurguladı. Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü Kasım Yenigün ise, Bakan Murat Kurum’un Riyad’daki COP16 toplantısında duyurduğu Çölleşmeyle Mücadele Ulusal Strateji Eylem Planı’nın bir hedefi olan bu projenin, 2025’te tüm şehirlerin hizmetine sunulacağını belirtti. Yenigün, “Artık şehir peyzajlarında doğa uyumlu, kurakçıl ve kent kimliğini yansıtan bitkiler kullanılacak” dedi.

Millet Bahçeleriyle Yeşil Alan Hedefi

Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde başlatılan “Millet Bahçeleri Projesi” ile 81 ilde 100 milyon metrekare yeşil alan hedeflendiğini hatırlattı. YTÜ Davutpaşa Kampüsü’nde 2021’de açılan 240 bin metrekarelik millet bahçesinin, biyolojik göletlerden bitki tünellerine kadar çeşitli unsurlarıyla bu vizyonun bir örneği olduğunu belirtti. Proje, belediyelerin kullanımına sunularak sürdürülebilir ve uzun ömürlü yeşil alanlar oluşturulmasını sağlayacak.